Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Вибрационна терапия (вибротерапия) при ДЦП: всичко по темата
Вижте всички статии

Вибрационна терапия (вибротерапия) при ДЦП: всичко по темата

Вибрационна терапия (вибротерапия) при ДЦП: всичко по темата

 

Вибротерапията (вибрационна терапия) според много терапевти крие "разтърсващо" големи ползи за цялото тяло. Изследователската група, която анализира цялата актуална литература по темата с вибротерапията, установява, че само една сесия вибротерапия намалява координационните дефицити, рефлексната възбудимост и спастичността, като влияе положително върху грубата моторика, походката, подвижността и силата при пациенти с церебрална парализа, като ефектът продължава до 30 минути след приключването.


Проприоцепцията пък е усещането, което ни дава информация за позициятаориентацията и местоположението на тялото ни. Вибрациите стимулират проприоцептивното ни усещане. Въпреки че вибрацията е много популярна сред много хора, трябва да се внимава много, когато се прилага за пръв път, тъй като част от привлекателността е изненадващата гъделичкаща вибрация, която може да бъде тревожна за някои пациенти.


Какви са дългосрочните ползи от вибротерапията?


Дългосрочните ползи от вибротерапията са много и включват:
 

  • увеличаване на мускулната маса;
  • увеличаване на костно-минералната плътност;
  • подобряване на грубите двигателни функции;
  • подобряване на силата;
  • подобряване на походката;
  • подобравяне на подвижността;
  • намаляване на мускулния тонус и спастичността.


Вибротерапията може да намали свързаните с церебралната парализа физическо увреждане и сензомоторни затруднения. По този начин пациентите и семействата им биха могли да подобрят независимостта и безопасността по-лесно и ефикасно, като включат вибрационна терапия в стандартните терапевтични практики за оптимална неврорехабилитация. 

 

<<<Вибрираща възглавница>>>
 

Вибрираща възглавница

Вибротерапията и спастичността при пациенти с детска церебрална парализа


При изследването на непосредствения ефект от еднократната сесия с вибро-терапия на цялото тяло върху спастичността при деца с церебрална парализа, се установява, че спастичността намалява веднага след еднократна сесия, както и че това подобрение продължава от един до два часа. Децата с церебрална парализа са били подложени на 20 Hz вибрация за цялото тяло (WBV), в поддържан стоеж, върху вибрираща платформа в продължение на 20 минути, с едноминутна почивка по средата на сеанса. В това проучване конкретно е разгледана спастичността на плантарфлексорите на глезена (мускулите на прасеца), които поставят стъпалото в плантарфлексия, когато горната част на стъпалото сочи настрани от крака, а стъпалото или пръстите се огъват надолу към ходилото.

 

Какво е плантарфлексия?


Използваме плантарфлексия винаги, когато стоим на пръсти или сочим пръстите на краката си. При децата с целебрална парализа тези мускули на плантарфлексора могат да имат повишена спастичност, което води до аномалии в походката, като ходене на пръсти и приклекнала походка. В това проучване се предлага вибрационната терапия да предизвиква мускулни контракции чрез стимулиране на мускулните вретена и моторните неврони и може да намали спастичността чрез забавящия ефект на мускулните вретена върху рефлекса на разтягане.

 

<<<Вибрираща змия>>>
 

 

Спастичност


Спастичността е повишена устойчивост на бързо разтягане на мускулите или неволна мускулна скованост, която засяга способността на човека да контролира тези мускули, и е налице при около 80% от хората с церебрала парализа. Изследвания показват, че вибротерапията преди физиотерапевтични или ерготерапевтични сесии може да помогне на децата със спастичност да се подготвят за усвояване на двигателни умения, като временно намали спастичността на плантарните им мускули. 

 

<<<Резониращ стол Релаксър за виборакуистична терапия>>>

 

 

Резониращ стол Релаксър за виборакуистична терапия


 

Вибротерапията при деца със спастична ДЦП


Друго проучване сравнява ефектите на вибротерапията в програма за основна стабилност върху равновесието при деца със спастична церебрална парализа. В продължение на 12 седмици група от 30 деца преминава 30-минутна програма за подобряване на стабилността, докато друга група от 30 деца преминава 10-минутна вибротерапия, всяка интервенция три пъти седмично в допълнение към типичната им едночасова терапевтична програма, която те получават три пъти седмично в продължение на 12 седмици. Групата с вибротерапията получава 30 Hz вибрация в продължение на 5 минути в пълен клек, последван от 1 минута почивка, след което 5 минути в изправено положение.


Програмата за стабилност включвала упражнения за коремни мускули, гръбначен стълб и усукване, които тренирали стабилизиращите мускули, за да позволят контролирани движения на краката и ръцете. Групата, преминала през терапията с вибротерапия е подобрила стабилността си във всички посоки (напред/назад, встрани и като цяло) повече от групата с програмата за основна стабилност.


Проучването установява, че вибротерапията подобрява равновесието при деца със спастична церебрална парализа, като намалява и спастичността. 

 

<<<АТОМ масажор>>>


АТОМ масажор

 

Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари