Уважаеми клиенти, на 1, 3, 4 и 6 май магазините ни ще почиват! Светли празници!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Клъстерно главоболие и мигрена: лечение с кислород
Вижте всички статии

Клъстерно главоболие и мигрена: лечение с кислород

Клъстерно главоболие и мигрена: лечение с кислород

Клъстерно главоболие и мигрена: лечение с кислород

 

В Adapt.BG често получаваме въпроси от нашите клиенти относно използването на кислородна терапия за лекуване на главоболие и в частност мигрена и клъстерно главоболие. В този текст ще отговорим на тези въпроси и адресираме основните предимства и недостатъци на кислородната терапия за лечение на тежко главоболие.

 

ВЪПРОС:

 

Често страдам от тежко клъстерно главоболие. След преглед при невролог ми препоръчаха да изпробвам кислороден концетратор. Ще има ли ефект от такава терапия?

 

ОТГОВОР:

 

Инхалацията на чист кислород може да облекчи и предотврати както мигрена, така и най-болезнения вид главоболие - клъстерното. Лечението с кислород увеличава кръвния поток до мозъка, като по този начин доставя кислород до хипоксичните зони на мозъка. Увеличаването на количеството кислород и кръв до мозъка стимулират мозъчната тъкан и регенерацията на невроните. Неврологично погледнато снабдяването на мозъка с допълнителен кислород облекчава подуването на мозъчните тъкани и стимулира неврологичната функция. Затова първата стъпка е да обсъдите варианта за терапия с кислород с невролог. Той трябва да прецени дали кислородната терапия е добра алтернатива за вас. Имайки предвид, че е необходима висока концентрация на медицински клас кислород за ефективното предотвратяване на мигрена, решението за използване на кислороден концентратор не трябва да се взима без лекарска консултация.

 

Да, в АДАПТ БГ ще намерите най-голямото разнообразие от кислородни концентратори в страната и ще можете дори да наемете и изпробвате такъв в уюта на дома си, но задължително трябва да ви е прегледал специалист, който да ви е предписал подобен вид терапия.

 

АДАПТ БГ предлага и кислородни концентратори ПОД НАЕМ - за 5 лв на ден. По този начин бихте могли да тествате даден модел преди да се решите да инвестирате в закупуването на апарат за кислород.

 

 

Кислородни концентратори клъстерно главоболие и мигрена.

 

 

 

Клъстерно главоболие и мигрена: лечение с кислород

 

 

ВЪПРОС:

 

Какъв дебит кислород е необходим за третиране на главоболие и кога се започва приемът?

 

ОТГОВОР:

 

Когато говорим за мигрена и клъстерно главоболие, кислородната терапия се използва за спиране на пристъпа, отколкото за облекчаването на болката постфактум. За да предотвратите главоболието навреме е нужно да започнете приема на кислорода веднага щом усетите появавата. Препоръчваме ви да не започвате веднага на най-вискоия възмножен дебит на кислород, а да го увеличавате постепенно, ако не облекчите главоболието си и на среден дебит, като например 5 литра в минута (LPM). Най-мощните кислородни концентратори могат да ви предоставят 10 LPM. Бутилките могат да надхвърлят този дебит, но може да се окаже, че във вашето изостряне на мигрена или клъстерно главоболие не е нужно да се надхвърля дебит от порядъка на 5-7 LPM.

 

ПРИ НУЖДА ОТ ВИСОК ДЕБИТ

 

Ако страдате от периодични епизоди на мигрена или клъстерно главоболие и ви е предписано да използвате кислороден концетратор с висока концентрация на кислород и във висок дебит, то ще ви е нужен стационарен модел. Нито един преносим кислороден концентратор не може да предостави достатъчно висока настройка за тази цел. С днешната технология за концентриране на кислород, само стационарните устройства могат да достигнат до висок дебит с висока кислородна чистота (примерен такъв концентратор е DeVilbiss Compact 1025 10 L)

 

Кислороден апарат подходящ за терапия на клъстерно главоболие и мигрена

 

Тъй като ще ви е необходима висока доза чист кислорд и трябва да "прихванете" главоболието в точното време, преди да ви е покосило с пълна сила, използването на кислородна терапия може да не е най-реалистичният начин за лечение. Ако обаче те са много тежки и ги получавате често без голямо облекчение от други лечения, кислороден концентратор или бутилка са добра инвестиция.

 

Кислороден концентратор за главоболие- мигрена и клъстерно

 

Повече информация за разликите между кислороден концентратор и кислородна бутилка прочетете тук.

 

ТЕРАПИЯ С КИСЛОРОД ПРИ МИГРЕНА

 

Кислородното лечение на главоболие се споменава за първи път в литературата през 1939 г. Тогава Чарлз Е. Рейн докладва на д-р Алварес в клиниката "Мейо" в Рочестър, Минесота, за успешното лечение на тежки пристъпи на мигрена като диша чист кислород. Впоследствие д-р Алварес отбелязва, че лечението със 100 процента кислород при поток от шест до осем литра в минута често би донесло облекчение.

 

През 1940 г. д-р Алварес съобщава за лечението на над 100 души, страдащи от пристъпи на главоболие. Те биват лекувани с кислород с назална маска и поток от шест до осем литра в минута. Той открива, че 80 процента от „мигренозните“ главоболия са напълно или значително облекчени. Д-р Алварес също установява, че на пациентите с други видове главоболие използването на кислородна инхалация и навременна терапия има по-голям шанс да доведе до облекчение, отколкото ако бъде отложена.

 

ТЕРАПИЯ С КИСЛОРОД ПРИ КЛЪСТЕРНО ГЛАВОБОЛИЕ

 

Кислородна бутилка употреба при клъстерно главоболие или мигрена

Първият значителен напредък в проучванията на ефекта на приема на кислорода при клъстерно главоболие е дело на д-р Лий Кудроу, който изследва пациенти с такъв тип главоболие. При 52 амбулаторни пациенти лекувани на висока концентрация кислород (1оо%) при дебит от 7 литра в минута, 70% съобщават „пълно или почти пълно спиране на болката в главата в рамките на 15 минути за 7от 10 атаки.

 

Д-р Кудроу установява по-значим ефект от кислородната терапия при пациенти с епизодичен клъстер. Пациентите на възраст под 50 години изглежда са били повлияни по-добре от терапията, в сравнение с тези на възраст над 50 години. Това обаче не се счита за статистически значимо. Интерес представлява също така, че 62% от онези, които реагират на кислород, облекчават атаките си в рамките на седем минути след започване на терапията.

 

Д-р Кудроу след това извършва второ кръстосано проучване, този път сравнявайки прием на ерготаминов тартрат и кислород при абортивно лечение на клъстерно главоболие. Петдесет пациенти, избрани на случаен принцип, използвали или 100% кислород, или ерготамин за лечение на главоболието си.

 

След лекувани 10 клъстерни главоболия по единия начин, пациентът преминава на другото лечение за нови 10 пристъпа. При 82% от така лекуваните пациенти поне 7 от 10 клъстерни главоболия са били успешно облекчени от приема на кислород, докато 70% процента са постигнали същото с ерготамин. Подобни резултати не се считат за статистически различни.

 

ТЕРАПИЯ С КИСЛОРОД ПРИ ГЛАВОБОЛИЕ ПРИЧИНЕНИ ОТ СЪННА АПНЕЯ

 

Причината за сутрешното главоболие при страдащите от сънна апнея се дължи на недостига на кислород до мозъка вследствие на апнеичните прояви по време на сън. Друг фактор - стойката на главата, също допринася за ограничаването на притока на кръв към мозъка и комуникацията между мозъка и тялото чрез нервната система. 

 

Ако страдате от сутрешно главоболие, чийто произход е форма на сънна апнея, е нужно да адресирате първичната причина за него - а иммено апнеята, преди да прибегнете до лечение с чист кислород. Ако менажирате правилно апнеята чрез CPAP апарат, главоболието ще изчезне от само себе си.

 

Клъстерно главоболие и мигрена лечение с кислородна терапия

 

КАКВО Е СПЕЦИФИЧНОТО НА КИСЛОРОДНАТА ТЕРАПИЯ ПРИ КЛЪСТЕРНО ГЛАВОБОЛИЕ

 

Клъстерните главоболия обикновено се появяват през нощта. Голяма част от пациентите съобщават за предотвратяване на главоболието чрез използване на кислородната терапия, докато спят. Използването на кислороден концентратор или бутилка през нощта може да бъде по-сложно, особено при настройка на дозата от 5 до 10 LPM на кислород в непрекъснат поток. Определено ще имате нужда от добра маска, както и овлажнител, прикрепен към концентратора, за да предотвратите изсъхването на дихателните ви пътища, докато спите.

 

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

 

Не са установени сериозни странични ефекти от вдишването на висока концентрация кислород при епизодично лечение на мигрена и клъстерно главоболие. Единственият риск е при кислородните бутилки и пациенти с клъстерно главоболие, които са пушачи: ако решат да прояват неблагоразумието да запалят огънче, докато бутилката за кислород е отворене, резултатът може да бъде експлозивен.

 

Друг страничен ефект от употребата на кислород е открит от д-р Кудроу, който забелязва, че 25% от изследваните пациенти са получили вторично главоболие след извършването на кислородна терапия. Не са открити други странични ефекти и следователно кислородната терапия се счита за напълно безопасна.

 

Прекомерната употреба на медицински изделия, подаващи кислород до респираторната система, могат постепенно да доведат до ленивост на белите дробове. Затова продължителният прием на кислород трябва да се наблюдава от лекар.

 

ОСНОВНОТО ПРЕДИМСТВО НА КИСЛОРОДА ПРЕД ЛЕКАРСТВАТА

 

Ерготамин лечение на мигрена и клъстерно главоболие

Кислородът може да бъде предпочитан пред употребата на лекарствения препарат ерготамин, използван за лечение на метрорагия и главоболие, тъй като ерготаминът често причинява гадене и повръщане, както и чувство за нереалност и спазми в краката. Ерготамин не може да се използва при пациенти с хипертония, периферни съдови заболявания или инфекции, но пък за сметка на това могат да използват кислород.

 

Предполага се, че терапията с кислород, когато се използва заедно с ерготамин, ще даде по-голямо облекчение за пациент страдащ от мигрена или клъстерно главоболие, отколкото използването на всеки един от тях поотделно.

 

ПРОУЧВАНИЯТА НА Д-Р ЛАНС ФОГАН

 

Д-р Ланс Фоган изследва 19 пациенти с клъстерно главоболие по възможно най-строгия начин чрез "двойно-сляпо" кръстосано изпитване, сравняващо вдишването на кислород спрямо вдишването на въздух. Той открива, че има значителна разлика в облекчението, получено при тези пациенти, които вдишват кислорода. Завършвайки това сравнение, д-р Фоган заключава, че кислородът е важният фактор за успешно лечение на клъстерните главоболия.

 

Макар да е ясно, че кислородът е много полезна терапия при клъстерни главоболия, полезността му при мигренозно главоболие е по-слабо документирана, а още по-малко при тензионно главоболие.Едва ли литературата от 30-те и 40-те години е успяла да направи разлика между мигрена и клъстерно главоболие. По този начин всяко главоболие, считано за мигренозно през онази епоха, е могло да се обърка с клъстерно. Някои изследователи обаче намират за полезно използването на кислородна терапия при пациенти с мигренозно главоболие, използвайки 100% кислород за осем до девет литра в минута в продължение на не повече от 30 минути. Ако през това време не е постигнат ефект, едва ли въобще ще се получи такъв след това.

 

Начинът, по който вдишването на кислород намалява болката в главоболието, е неизвестен. Изследванията показват, че притокът кръв до мозъка е завишен както при клъстерно, така и при мигренозно главоболие, въпреки че двете главоболия не показват еднаква степен на увеличен кръвопоток. Доказано е, че кислородът води до значително намаляване на мозъчния кръвопоток, което съвпада с намаляването на степента на болка в едната страна или двете страни на главата при клъстерно главоболие.

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

 

Кислородната терапия не е добре позната терапия за пациентите с главоболие. Голяма част лекарите дори не знаят за предимствата на тази терапия в лечението на клъстерно главоболие и мигрена. Тъй като голям процент от пациентите реагират положително на кислородна терапия с различен дебит на кислород, за предпочитане е първо да наемете концетратор или бутилка и да разберете дали главоболието ви ще се повлияе от приемът на кислорд за няколко седмици, преди да се решите да инвестирате в подобно медицинско оборудване.

 

 

 

 

Тази публикация съдържа обща информация за приложението на кислорода в лечението на мигрена и клъстерно главоболие. Публикацията не е предназначена да замести професионалните медицински консултацията, диагнозата или лечението. Информацията прочетена в Интернет не е медицински съвет и не трябва да се възприема като такъв. Медицинските съвети от вашия лекуващ лекар или друго компететно медицинско лице са от първостепенна важност за вашето здраве.

 

Абонирайте се за YouTube канала ни, за да сте от първите, които получват актуални новини за продукти и намаления!

 

 

Автор: Григор Ангелов

 

Използвана литература

 

Lee Kudrow. Response of Cluster Headache Attacks to Oxygen Inhalation. Pubmed, February 1981

Lee Kudrow, Dennis J McGinty, Elliot R Phillips, Micheal Stevenson. Sleep Apnea in Cluster Headache. Pubmed, April 1984.

Lee Kudrow. Diagnosis and Treatment of Cluster Headache. Medical Clinics of North America, June 1991 (At Reasearch.net).

Lee Kudrow. Cluster Headache. Cephalalgia, 1992 (At Research.net)

Fogan L. Treatment of cluster headache: a double blind comparison of oxygen vs air inhalation.  Arch Neurol. 1985;42(4):362-3633885921

Thijs H. T. Dirkx, Danielle Y. P. Haane & Peter J. Koehler . Oxygen treatment for cluster headache attacks at different flow rates: a double-blind, randomized, crossover study. The Journal of Headache and Pain (At Thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com)

"Oxygen Therapy". (At Headaches.org)

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Калина Хаджигерова
    Както винаги изчерпателни и полезни Адапт. :) Благодаря ви, че ме консултирахте!
    Отговори ›
«1»