Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

Акордеонни категории

Блог За страшно добър сън!
Вижте всички статии

За страшно добър сън!

За страшно добър сън!

 

 

За страшно добър сън - Адапт БГ Плевен

 

 

Има много по-страшни неща от нощта на Вси Светии —  нездравословния сън и нелекуваната сънна апнея. 

 

 

Дойде и това прекрасно време от годината: есента. Жегите на лятото отстъпиха място на по-хладните температури, върнахме часовниците назад, гледаме как магазини вече слагат и коледна украса. Много хора свързват октомври с Хелоуин, или с още по-хубавия български празник на тиквата. 

 

​Независимо дали е Хелоуин, Коледа или Великден обаче, всички тези сладки празници оказват влияние върху съня и здравето. Именно по празниците сме най-изкушени да се храним без ограничения и да консумираме захар в рекордни количества и после “да му мислим”. Не е задължително обаче сладкото да ни се лепи и по "съня", нито да усложняват терапията ни. В днешната "страшна" статия ще предоставим съвети за по-добър сън чрез здравословна диета по празниците.

 

Сънната апнея е жив кошмар за страдащите от нея. При нея няма нищо сладко и забавно, както е при Хелоуин. В торбата й с "лакомствата" има плашещо хъркане, лош сън, ужасяващ начин на живот и смразяващи кръвта усложнения за тялото. 

 

 

За страшно добър сън - Адапт БГ Пловдив - Вси Светии Кампания - Сънна апнея

 

Снимка: Адапт БГ Пловдив

 

 

Връзката между обструктивната сънната апнея и затлъстяването е научно доказана отдавна. Някои проучвания показват, че дори 10% наддаване на телесното тегло прави пациентът шест пъти повече изложен на риск да развие умерена до тежка обструктивна сънна апнея. Хората, които лекуват апнеята си, за щастие, забелязват сваляне на килограми с течение на терапията им.

 

 

По-добро тегло означава ли обаче по-добър сън?

 

Да, управлението на теглото било то с диети или с придържане към предписаната ни CPAP терапия може само да помогне в контрола на сънната апнея. Избягването на сладкото също. Почти няма човек обаче, който да не обича захарта, и това е съвсем нормално.

 

Захарта е била част от нашата диета от хилядолетия, а същинският проблемът, пред който сме изправени не само днес, но и по Коледа, и Великден, и празника на тиквата в Севлиево, не e самата захар, а прекаляването с нея.

 

В България данните за 2023 г. показват, че 61% от българчетата на възраст между 7 и 9 години са с наднормено тегло или затлъстяване. Същата статистика показзва и че 50% от тях остават с това наднормено тегло и като възрастни. Прекомерната консумация на захар и преработени храни се считат сред водещите причини за това.

 

Какво консумираме ние възрастните обаче?

 

 

 

За страшно добър сън - Адапт БГ Бургас

 

Снимка: Адапт БГ Бургас

 

 

Преработени храни и празни калории

 

Преработените храни и тези с рафинирани захари като шоколадовите изделия, газираните напитки и сладките кафета са сред първенците в причинителите на затлъстяване. Ако искаме да се разминем с нездравословните последици от прекомерната консумация на захар, като развиване или утежняване на съществуваща сънна апнея, най-доброто, което можем да направим, е да подобрим диетата си.

 

Разбира се, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, особено по празниците.

 

Хората сме социални животни и не обичаме да се чувстваме изоставени от стадото. Вместо да се откажем напълно от сладкото обаче, можем да го ограничим или намерим заместител на шоколада, сладоледа и захарта в кафето — празни калории, които осигуряват прилив на енергия, но нито едно от устойчивите хранителните вещества, от които се нуждаем. 

 

Чудесен здравословен заместител на сладкото са плодовете, съдържащи естествени захари и в същото време са богати на протеини, фибри, витамини и минерали  — всичко, от което се нуждаем, за устойчива енергия. Освен това са и вкусни!

 

 

 

Есенна украса в Адапт БГ Русе - Кампания за Страшно добър Сън

 

Снимка: Адапт БГ Русе

 

 

Плодове срещу сънна апнея

 

Множество различни плодове и зеленчуци съдържат естествения подобрител на съня мелатонина. Такива например са черешите (сиропа от череши също), годжи берито и гроздето. Проучванията също показват, че плодовете, богати на витамини C и Е помагат на хората със сънна апнея да дишат и да спят по-добре.

 

Тоест храните, които са полезни за цялото тяло, са полезни и за сънната апнея. Плодовете и зеленчуците ни помагат да се чувстваме сити по-дълго, което ни помага и да спим по-добре. 

 

 

 

За страшно добър сън - Адапт БГ ВЕлико Търново

 

Снимка: Адапт БГ Велико Търново

 

 

Плодове, влошаващи сънната апнея

 

Това са бананите. Въпреки че са чудесен източник на калий и фибри, те всъщност могат да увеличат производството на слуз в устата и гърлото и това от своя страна драматично да влоши проблемите с дишането и да влоши сънната апнея.

 

 

 

Адапт БГ Русе - За Страшно Добър Сън кампания 2023

 

Снимка: Адапт БГ Русе

 

 

Когато решим да се отдадем на изкушението

 

Ако решите, че искате да си починете от плодове и е време да посегнете и на шоколадовите изкушения, можете да го направите по полезен начин с органичен тъмен шоколад.

 

Магнезият, съдържащ се в тъмния шоколад, както и в храни като спанака, броколите, тамаринда, бразилския орех, фъстъка и други, помага на клетките в телата ни да се справят и да се приспособят по-добре към циркадния ни ритъм ритъм  — вътрешният ни часовник, който помага на тялото ни да изпълнява различни телесни функции като контрола на температурата, събуждането и съня.

 

Наричан от диетолозите и "минерал за сън", магнезият е естествен релаксант, който помага за деактивиране на адреналина, което от своя страна ни позволява да заспим по-бързо и за по-продължително.

 

Освен магнезий тъмният шоколад съдържа и редица антиоксиданти и хранителни вещества, които могат да бъдат от полза за цялото тяло, като фибри, желязо, манган, калий, полифеноли и флавоноиди. 

 

Семките на тиквата също се препоръчват за страдащи от сънна апнея заради високото им съдържание на магнезий. Ако тази вечер чистите тиква за Хелоуин, не изхвърляйте семките.

 

Сънната апнея може да е страшно състояние, но CPAP терапията не е повод за страх - даже обратното, тя е повод за #Надежда.


 

 

За страшно добър сън - Адапт БГ - Сънна апнея кампания - Плевен

 

Победители в кампания "За страшно добър сън" 2023 - Здравка и Ирена от Адапт БГ Плевен

 

 

Сънят, сънната апнея и цялостното ни здравословно състояние имат пряка връзка с консумацията ни на сладко по празниците. Превенцията е не по-малко ефективна от терапията. Правенето на малки промени в начина ни на живот като включването на плодове в диетата ни може да предотврати развитието на големи здравословни перманенти като сънната апнея, която в много случаи е тясно свързана с теглото ни. 

 

За всичко останало, свързано с нестрашното лечение на сънната апнея, има Адапт БГ.

 

 

Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ