Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Живот със сънна апнея
Вижте всички статии

Живот със сънна апнея

Живот със сънна апнея

Животът със сънна апнея не е за хората със слаби сърца. Kакто щете я наречете —  предизвикателство, изпитание или мъчение. За много хора, които не се лекуват, апнеята най-вече е последното.  Днес ще разкажем какво наистина представлява животът със сънна апнея и въздействието, което тя оказва върху здравето, семейните ни отношения, способността ни да живеем живота си нормално. В края ще дадем полезни съвети за по-спокойни нощи и #ПоДобърЖивот.


Сънната апнея е едно от най-често срещаните разстройства на съня. Много по-разстройващо е обаче, че масово остава неустановена. Остава си една енигма, ако щете. Хората или не знаят изобщо какво е това животно "сънна апнея", или не знят, че им живее в спалнята, камо ли как се изследва или лекува. И всяка нощ водят нечестна битка за въздух. Нечестна, защото, когато "идва" апнеята, човек дори не е в съзнание. Просто се опитва да спи.
 

Апнеичните епизоди могат да продължат от няколко секунди до над минута. Рекордът е 134 секунди, през които спящият не е дишал изобщо. Могат да се случат десетки пъти на час. Апнеите разкъсват съня (фрагментират го) и не позволяват да постигнем дълбоката, възстановителна фаза, от която тялото ни толкова много се нуждае, за да функционира нормално през деня.


И последиците това не закъсняват. Нелекуваната сънна апнея носи със себе спектър от широкообхватни за ума и тялотото последици, които засягат също толкова всеобхватни аспекти от живота ни. Карат ни да се чувстваме "малки". 

 

 

Живот със сънна апнея - статия Адапт БГ - Григор Ангелов (2)


 

Най-честите признаци, че има нещо наистина нередно в начина, по който спим са:

 

  • Умора и сънливост през деня: До болка познато на хората със сънна апнея. Прекомерната дневна сънливост е истинско предизвикателство пред това да останем будни и бдителни по време на ежедневните ни дейности. Дори докато шофираме.
  • Влошено настроение и психично здраве: Раздразнителност, промени в настроението и затруднена концентрация. Без тях не може, когато имаме апнея.
  • Влошено общо здравословно състояние: Другият силно нежелан "промо пакет", в който е включено всичко необходимо за едно наистина влошено здравословно състояние:  хипертония, сърдечни заболявания, инсулт, диабет, затлъстяване, нарушено либидо. Това са най-често срещаните проблеми при пациентите с нелекувана ОСА, но съществуват още.
    Мъжът ми хърка. Как да живеем със сънна апнея. Григор Ангелов - Grigor Angelov, Adapt BG
  • Обтегнати взаимоотношения: Не само че сме уморени, раздразнителни и с влошено здраве, но можем и да се "радваме" и на обтегнати взаимоотношения с половинката. Все пак тя или той са първа линия в леглото, когато хъркаме и се задушаваме заради апнеята. Редки са случаите, в които съпругът да има тежка сънна апнея и хърка като немска бормашина и в които да няма напрежение.
  • Цялостният начин, по който живеем: За капак на всичко посочено по-горе, идва и черешката на тортата. Намалените нива на енергия и лошото качество на съня повлияват изключително негативно на цялостното качеството на живота. Как можем му се радваме, когато всеки ден се чувстваме ненаспали се, раздразнителни и неможещи да се фокусираме и върху елементарните неща? Това всъщност не е въпрос.

 

 

 

Спи за да вижееш - живот със сънна апнея - Буда Григор Ангелов - Адапт БГ

 

 

Спи, за да живееш

 

За много от хората, които искат да сложат край мъчението "апнея", терапията с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища, или ПАП терапията, е единственото спасение. По време на нея спим със специализиран апарат, който доставя непрекъснат въздушен поток до дробовете ни. По този начин поддържаме дихателните ни пътища постоянно творени и спираме апнеите.

 

CPAP терапията се смята за златният стандарт в справянето с апнеята, а за милиони хора по света е и единствното решение да спят и да живеят нормално.
 

Съществуват и други методи за третиране на обструктивна сънна апнея като операция на тъканите в гърлото, но за съжаление те са с временен ефект, защото тъканта отново израства.


Ползите от CPAP терапията са също толкова добре документирани, колкото и вредите на сънната апнея върху тялото:
 

  • Получваме толкова нужния ни здрав и възстановителен сън: CPAP терапията помага за премахване на апнеите, позволявайки на хората да спят нормално, без да се борят за глътка въздух например по 90 пъти на час (тежките форми на ОСА);
  • Подобрено настроение и бдителност: Качественият сън допринася за по-добро настроение, повишена концентрация и подобрена когнитивна функция;
  • Подобрено общо здравословно състояние: Ефективното лечение на апнеята намалява риска от развитие на сериозните здравословни проблеми, описани по-горе в нежелания "промо пакет";
  • Подобрени семейни взаимоотношения: Намаленото хъркане и по-добрият сън могат да подобрят семейните взаимоотношенията. Както и да разрешат проблема с намаленото либидо при мъжете със сънна апнея.
  • Подобряваме цялостното качеството на живот: CPAP терапията има потенциала да възстанови жизнеността и да подобри цялостното качество на нашия живот.

 

Проучвания показват случаи на хора, които още преди да са започнали да хъркат и да бъдат диагностицирани с вид сънна апнея, са я имали в продължание на 15 години... Това е много време.


Сънната апнея сама по себе си не убива човека. Усложненията от нея обаче...

 

Как да живея със сънна апнея - Баланс - Григор Ангелов - Адапт БГ

 

Как да живея с нея?
 

Няколко практически съвета могат да помогнат неимоверно на страдащите от това толкова разпространено нарушение на съня. 

 

Позволете на лекаря да ви помогне. Важно е да поддържате връзка с лекаря, който Ви е изследвал или назначил лечение за сънна апнея  — било то специалист по нарушенията на съня (сомнолог), белодробен (пулмолог) или невролог. Съобщавайте за всички продължаващи симптоми, споделяйте предизвикателствата с лечението или други опасения, които може да изискват корекция на предписаната ви терапия. 

Грижете се правилно за устройството ви: Независимо дали използвате ЦПАП или БиПАП апарат, почистването и поддръжката както на апаратурата, така и на маската, ще помогнат да извлечете максимума от лечението и да избегнете нежелани странични ефекти.


Ако не лекувате апнеята си, избягвайте високорискови дейности: Страдащите от сънна апнея трябва да са пределно наясно с рисковете от сънливостта през деня. Особено за хора с нелекувана сънна апнея, дейности като шофиране или работа с тежки машини трябва да се избягват. В някои западни страни е забранено шофирането при наличие на сънна апнея или когато пациентът не я третира. 

Обмислете промяна на позицията на сън: Обструктивната сънната апнея се обостря от спането по гръб. Ако не я третирате с апаратура, то поне старайте се да спите на една страна и по възможност на висока възглавница. 

Минимизирайте консумацията на алкохол: Намаляването на приема на алкохол е препоръчителен компонент от плана за лечение на сънната апнея. При хора с нелекувана ОСА дори консумацията на алкохол през деня може да влоши проблемите с дишането през нощта. Алкохолът отпуска мускулите в гърлото и ги предразполага към колапс.

Ако пушите, спрете! Тютюнопушенето – независимо дали става дума за цигари, наргилета, пури или вейпове – освен че е отвратително намалява драстично и качеството на съня. Освен това може да възпали и раздразни горните дихателни пътища, допринасяйки за симптомите на сънна апнея. 

Следете теглото си: Свалянето на килограми при някои хора може да окаже изключително позитивно въздействие върху обструктивната сънна апнея и да намали проявите й. Вижте диетичната рецепта на Адапт БГ тук.

 

 

Сънната апнея не определя живота ми - Статия - ОСА - Григор Ангелов - Адапт БГ
 

 

Тя не определя живота ми


Животът със сънна апнея може да бъде огромно предизвикателство. Но не е задължително едно сомнологично нарушение (макар и едно от най-тежките след нарколепсията и сънната болест) да определя живота ни, да го ограничава и унищожава. Диагностицирането и стартирането на навременна CPAP терапия по лекарско предписание не само може да подобри съня и спре хъркането, но и да подобри цялостното ни здравословно състояние и самият начин , по който живеем живота си. А знаем, че той е един. 

 

Ако вие или ваш близък подозирате наличието на сънна апнея, потърсете помощ от специалист. Изследвайте се! Ако лекарят Ви предпише терапия, дайте й шанс да Ви помогне. Тя може да се окаже ключът към нормалния, здравословен живот.

 

Просто направете първата стъпка.

 


 

От първо лице, единствено число

 

Излекувах се от сънна апнея - коментари от клиентите на Адапт БГ


 

Можете да прочетете още лични истории тук.

 

Последвайте ни във Facebook, за да научавате първи всичко ново за сънната апнея.

 


 

 

Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари