Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Пандемията „Дремливо шофиране“
Вижте всички статии

Пандемията „Дремливо шофиране“

Пандемията „Дремливо шофиране“

 

Дремливо шофиране и заспиване зад волана - статия Адапт БГ

 

 

Имало едно време една пандемия, за която само сомнолозите разказвали, ама никой не ги слушал. Всъщност тази пандемия все още си я има и с нея можем да се сблъскаме на пътя. И не е а приказка, а кошмар, от който някои хора не се будят. Говорим за дремливото шофиране и катастрофите след заспиване зад волана. 


Макар и да не влизат в централните новини по същия начин както катастрофите с пияни и дрогирани шофьори, произшествията след заспиване зад волана могат да бъдат не по-малко смъртоносни. 


Ако се вслушаме за какво предупреждават сомнолозите, ще чуем, че те говорят за едно и също нещо. Предупреждават, 
че голям брой от смъртните случаи при тежки пътнотранспортни произшествия и челни сблъсъци се дължат именно на умора, унасяне и заспиване зад волана.


Според специалистите по медицина на съня между 20 и 30% от катастрофите у нас на пътя се дължат на така нареченото дремливо шофиране, а самото то увеличава риска от катастрофа от 2 до 5 пъти.


Най-често тези катастрофи се случват на първокласни и магистрални пътища, а сред най-рисковата група са професионалните шофьори и водачите, тръгнали на дълъг път.

 

 

 

Статистика катастрофи с шофьори запсали зад волана - сънна апнея информация Адапт БГ

 

 

Какво разказва статистиката на МВР


Според официални данни на МВР за прериода 2010-2018 г. загиналите при заспиване зад волана шофьори са 5392, а ранените - 69 015 души. Зад океана официалните данни са още по-стряскащи: 91 000 катастрофи, 50 000 ранени и почти 800 смъртни случая, дължащи се на заспиване зад волана. И това са цифрите, отнасящи се само за една година в САЩ. 


Сред водещите причини за задрямване зад волана са недоспиването, 
лошата хигиена на съня, нередовните работни графици, употребата на успокоителни и нелекуваните нарушения на съня

 

 

Не е нужно да заспим, за да причиним катастрофа

 

Спи ти се зад волана докато шофираш - сънната апнея и катастрофите статияПросто трябва да бъдем с една идея по-малко концентрирани и бдителни. Когато не спим достатъчно, се притъпяват именно концентрацията и реакциите. Това е достатъчно да се увеличи риска от пътнотранспортно произшествие. 


Всъщност всяко нещо, което може да повлияе на способността на водача да остане бдителен, е предпоставка за рисково поведение на пътя.  


Шофирането през късните или ранните часове на денонощието е също основен деноминатор при злополуките след заспиване зад волана. В тези часове естественият циркаден ритъм на тялото просто ни насърчава да заспим. 


Според проучванията по този глобален проблен рискът от катастрофи се удвоява за шофьорите, които са спали по-малко от 4 часа през изминалите 24 часа преди да седнат зад волана.

 

 

Щастието се състои във възможността да се наспиш добре.


— Робърт Хайнлайн

 

 

Какво общо обаче има хъркането в това как шофираме

 

Проблем, който нито един дрегер не може да отчете, е сънливостта на шофьора и причината за нея било то поради моментно недоспиване или перманентно сомнологично разстройство. Връзка между лошия сън и лошото шофиране е като хъркането и обструктивната сънна апнея —  често вървят ръка за ръка.


В контекста на нарушенията на съня проучванията отчитат, че страдащите от сънна апнея, които не я лекуват, не само са предразположени към сериозни здравословни проблеми, но и са в повишен риск да участват в тежка катастрофа след заспиване зад волана.


 

 

 

 

Хъркането е и най-често срещаният признак за сънната апнея, редом със спирането на дишането по време на сън, сухотата в устата и главоболието на сутринта, раздразнителността през деня, намаленото сексуално желание вечерта и пр.

 

 

 

 

 

Доспива ми се още на десетия километър

 

За съжаление, сънната апнея често остава масово недиагностицирана и страдащите от нея шофьори понякога дори не подозират за нейното влияние върху поведението им на пътното платно. В Адапт БГ ежедневно чуваме реплики като „Доспива ми се още на десетия километър, Едва се сдържам да не заспя, като карам и дори Ударих се в мантинелата, затова идвам при вас (да се лекува)

 

 

Сънната апнея е широкоразпространено нарушение на съня, което причинява прекъсвания на дишането по време на сън и дълготрайни  уморасънливост и проблеми с концентрацията през деня. 

Паузите в дишането могат да продължат от 10 секунди до над минута и да се случват стотици пъти само за една нощ.

 

Магистралите са претъпкани с хора, които шофират така, сякаш единствената им цел да седнат зад волана е да отмъстят за всяка недобрина, извършена им някога от човек, звяр или съдба. Единственото нещо, което ги удържа, е страхът им от смъртта, затвора или съдебно дело.


— Хънтър Томсън

 

Когато дойде времето да вземем волана живота си отново в ръце

 

Имайки предвид че прекарваме една трета от живота си в сън, има логика да желаем да се погрижим той да бъде здравословен. Към тази сметка като добавим и каква част от живота си прекарваме и на път, шофирайки или участвайки в пътното движение, и нещата се нареждат.


Чрез разбиране рисковете, свързани със сядането зад волана, когато сме уморени или недоспали, както и с прилагането на превантивни мерки, можем колективно да допринесем за по-безопасността по пътища и да намалим броя на инцидентите.

 

  • Наспивайте се преди дълъг път. Правете редовни почивки, докато шофирате. Пийте течности. Бъдете бдителни на магистралата. Усетите ли, че ви се доспива, отбийте. 

     
  • Ако сте шофьор и смятате, че може да имате сънна апнея или друго тежко сомнологично разстройство, причиняващо прекомерна дневна умора, изследвайте се и разберете причината. Не само заради собствената Ви безопасност, но и за здравето и живота и на останалите на пътното платно.

 

 

 

Унасяне и заспиоване зад волана - сънна апнея пътни поизшествия и сънна апнея - Адапт БГ

 

 


За да се изследвате за сънна апнея, Вашият лекар може да Ви препрати към изследване в болнична среда (полисомнография) или в домашна (сомнография с апарат за една нощ). В Адапт БГ можете да извършите второто, като заявите апарата от този бутон:

 


 

 

 

Четири подсказки, че има нещо нередно

 

Знанията ни за здравето на съня се развиха главоломно през последните четири десетилетия, като са вече идентифицирани повече от 100 специфични нарушения на съня. Съвременните класификации използват сложни методологии за категоризиране въз основа на причини, симптоми, физиологични и психологически ефекти и други критерии.


Повечето нарушения на съня обаче могат да се характеризират в рамките на четири признака:


 

  • Имате проблеми със заспиването или заспиването;
  • Трудно ви е да останете будни през деня (прекомерна дневна сънливост);
  • Циркадният ви ритъм е нарушен, което пречи на спазвате здравословен график на съня;
  • Проявявате необичано поведение или не можете да спазвате хигиена на съня, което от своя страна го нарушава.


 

Всеки от тези признаци може да подсказва за сомнологично нарушение, което да влияе и на начина, по който шофирате. Ако имате проблеми със съня или енергията през деня, трябва да се консултирате с лекар.

 

 

 

 

Заспиване зад волана дремливо шофиране катастрофи след заспиване, сънна апнея рискове шофьори, тираджии, таксиметрови шофьори Адапт БГ

 



 

И нещо забавно (?) за финал

 

В това станало популярно видео се вижда как възрастен водач и спящият до него спътник се разминават на косъм от сериозно произшествие на магистралата. Шофьорът започва постепенно да се унася, а колата завива в мантинелата. Куриозното е, че след като се разминават с най-лошото, шофьорът се оправдава с това, че някакъв автомобил го бил изблъскал от пътя. Щеше да е забавно, ако не беше плашещо.

 

 

 

 

 

 

 
Григор Ангелов
 
 

Свързани статии:

Живот със сънна апнея

Хъркане — всичко по темата.

 

 

Референции:

National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) - Drowsy Driving 

American Academy of Sleep Medicine - Drowsy Driving 

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) - How Much Sleep Do I Need? 

American Academy of Family Physicians - Drowsy Driving: Asleep at the Wheel 

National Sleep Foundation - Stay Awake and Alert with the Buddy System 

Sleep Journal - Short Sleep Duration and Poor Sleep Quality Increase the Risk of Self-Reported Car Crashes in an Older Adult Population 

Journal of Sleep Research - The Efficacy of Short Rest Breaks for Improving Driver Alertness: A Systematic Review

 

Тематични категории: заспиване зад волана, сънливо шофиране, сънливост при шофиране

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари