Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Разведени по време на сън
Вижте всички статии

Разведени по време на сън

Разведени по време на сън

 

Разведени по време на сън - мъжът ми спи отделно - хъркане - статия - адапт бг

 

Проучване на Американската академия по медицина на съня показва, че повече от една трета от американците са женени по документи, но разведени в момента щом дойде времето за лягане. Тогава всеки се спасява към друга стая, в която половинката, за съжаление, не е добре дошла за през нощта.

 

Практиката на разделното спане е известна като "развод по време на сън" и се използва от половинките да спят отделно, далеч от хъркане, откраднати завивки или ранни аларми.

 

Универсален труизъм, който не е нужно да бъде обясняван дори: лошият сън е способен да разруши всяко настроение. Хората, лишени от здравословен сън са по-склонни да проявяват раздразнение и спорят с половинките си.

 

Възможно е дори подсъзнателно да се развие неприязън към хъркащ съпруг или съпруга , което да окаже и негативно влияние върху взаимоотношенията. Именно за това говори д-р Сима Кхосла, пулмолог и говорител на Американската академия по медицина на съня, както за това колко е важен добрият сън не само за здравето, но и за щастието в съвмесния живот.

 

Затова не е никак изненадващо, че някои двойки избират да спят отделно в името на общото семейно благополучие.

 

Проучването, проведено сред 2005 възрастни в САЩ, установява, че 43% от родените след 2000 година практикуват така наречния развод по време на сън. Следват ги 33% от родените между 1965 и 1985 година , 28% от родените в 90-те години и 22% от родените между 1946 и 1964 година, или така наречените бейби буумъри.

 

Въпреки че "развод по време на сън" или може да звучи крайно, това всъщност означава, че хората дават приоритет на съня си и се преместват в отделна стая през нощта, когато е необходимо.

 

За някои партньори има полза да спят отделно, споделя от практиката си и д-р Ерин Флин-Евънс, консултант към Американската академия по медицина на съня.

 

Проучванията показват, че когато единият партньор в леглото има нарушение на съня като например сънна апнея (за която силното хъркане е толкова присъщо), това може да се отрази силно негативно на здравия партньор.

 

Партньорите в леглото са склонни също така да стоят и двамата будни, когато дори само единият от тях не може да заспи или страда от безсъние.

 

По подобен начин, когато партньорите в леглото са хронотипно различни един от друг, единият е нощна сова, а другият - ранно пиле, това разминаване между сови и пилета може да окаже силно отрицателно въздействие върху съня и на двамата.

 

 

Нощна сова, рано пиле - нарушенията на съня, сънна апнея, безсъние - Статия Адапт БГ

 

 


Спалнята е място за три неща: сън, секс и съветите на сомнолога


 

 

От друга страна, спането заедно с партньора може да помогне за откриването на така наречените болести на съня, или сомнологични разстройства, за които единият от половинката може дори да не осъзнава, казва Флин-Еванс, тъй като лекарите по съня използват докладите на партньорите в леглото, за да идентифицират пациенти с нарушения на съня като обструктивна сънна апнея.

 

Например, човек може да съобщи, че партньорът му в леглото спира да диша, докато хърка силно, което да го накара да потърси лечение за сънна апнея. Ако няма хъркане, безсъние или сънна апнея или други нарушения на съня, д-р Шейд съветва двойките да “спят в едно и също легло". 

 

Когато спим един до друг ние отделяме окситоцин и други химикали, наречени "хормони на прегръдката" - нещата, които ни създават добро усещане в човека до нас. Стига той или тя да не хърка.

 

Както добре знаем, хъркането не е дейност, която извършваме умишлено. Умишлено може да е само нежеланието да се вземат мерки за разрешаване на проблема, но това е друга тема. Никой съпруг или съпруга не избира да хърка. То просто се случва поради определена причина, било тo сънна апнея, анатомична особеност, употреба на алкохол или лекарства преди лягане и пр.

 

Проблемът е, когато този уж неизбежен и често “незначителен” за самия хъркащ проблем се превърне в истинска ябълка на раздора и доведе не само до развод по време на сън, а и до истински развод... заради начина, по който спим. 

 

Ако Вие или половинката Ви хърка с наблюдавани чести или продължителни паузи в дишането, последвани от силно “прохъркване”, обмислете изследване за сънна апнея в домашна среда или потърсете друга професионална помощ от медицински специалист, за предпочитане сомнолог, пулмолог или невролог. 

 

 

 

 

Тагове: мъжът ми спи в другата стая, хъркане, разделно спане, разделен сън

 

 

Григор Ангелов

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари