Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Президентът на САЩ е на CPAP терапия за сънна апнея
Вижте всички статии

Президентът на САЩ е на CPAP терапия за сънна апнея

Президентът на САЩ е на CPAP терапия за сънна апнея

Джо Байдън се лекува от сънна апнея със CPAP апарат и маска

 

 

Белият дом обясни произхода на мистериозните отпечатъци, появили се на лицето на президента Джо Байдън вчера.


Когато Байдън излезе от сградата на Белия дом в сряда сутринта, медиите забелязаха странни отпечатъци от двете страни на лицето на 80-годишния президент на САЩ.


Причината за тях, разбра се по-късно, е носенето на твърде пристегната към лицето му маска за CPAP апарат.


От Белия дом обявиха, че през последните седмици Джо Байдън е започнал да спи със CPAP апарат, за да лекува сънната му апнея.


"От 2008 г. насам президентът говори за сънната си апнея и това се записва в подробни медицински доклади", каза Андрю Бейтс, говорител на Белия дом. "Снощи той е използвал CPAP апарат, което е обичайно за хора с такава медицинска анамнеза."


CPAP апаратите са най-широко използваният метод за лечение на обструктивна сънна апнея. Те подават непрекъснат поток от въздух към дихателните пътища чрез специално пригодени за това маски, които се носят от пациента по време на сън.


По този начин дихателните пътища се поддържат постоянно отворени и се гарантира, че спящият получава необходимият кислород през нощта.
 

Спиранията на дишането по време на сън и постоянния кислороден глад, на който е изложен организма (десатурация) не само нарушава съня из основи, но и повишава риска от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, инсулт, депресия, алцхаймер и води понякога до животозастрашаващи последици.

 

 

Джо Байдън сънна апнея терапия CPAP маска адапт бг


Снимка: БТА

 

Президентът Байдън е разкрил за своята сънна апнея преди от повече от десетилетие, но неговият президентски лекар не е споменал за състоянието му в нито едно от официалните писма, оценяващи здравословното му състояние до този момент.


През 2019 г. лекарят му отбелязва само, че Байдън е претърпял няколко операции на назалните пътища, за да се облекчат проблеми със синусите му. 


Служител на Белия дом заяви, че тези операции са помогнали, но определено не са премахнали симптомите на сънната апнея на президента. През последните седмици президентът е започнал да носи CPAP апарат в опит да подобри качеството на съня си.


И явно е доволен от резултата, имайки предвид че няма нищо против да се появява пред обществото с видими следи от твърде пристегната CPAP маска.



Свързани теми: Излекувах се от сънна апнея: лична история

 

 

 

 

 

Съвет за хората над 50-годишна възраст

 

С възрастта мускулният тонус отслабва в областта на мекото небце и шията, което допринася за колапса на меките тъкани по време на сън и развиването на сънна апнея. Сънната апнея, уви, е често срещана сред хората над 50-годишна възраст именно заради този факт.


Проучванията обаче показват, че сънната апнея при възрастните хора обикновено е в лека или умерена форма, а по-тежките случаи се срещат предимно по-млада възраст.

 

Нетретираната сънна апнея може да доведе до сериозно отслабване на паметта и концентрацията, катко и до физическото изтощение, прекомерна дневна сънливост и склоност за заспиване зад волана, което от своя страна води до значително по-висок риск от злополуки, включително катастрофи.

 


Ако хъркате силно, половинката ви забелязва спиране на дишането ви по време на сън, изпитвате прекомерна сънливост през деня и умора, или се събуждатe внезапно през нощта с чувство на задух, консултирайте се с лекуващия ви лекар, защото това може да са симптоми на сънна апнея.

 

 

 

Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари