Уважаеми клиенти, на 1, 3, 4 и 6 май магазините ни ще почиват! Светли празници!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

Акордеонни категории

Блог Сънят вече официално е един факторите за сърдечносъдово здраве
Вижте всички статии

Сънят вече официално е един факторите за сърдечносъдово здраве

Сънят вече официално е един факторите за сърдечносъдово здраве

 

Сънят вече официално е един факторите за сърдечносъдово здраве

 

 

Американската кардиологична асоциация добави съня към един от най-важните инструменти за оценка на сърдечносъдово здраве. Обновеният списък се наръча "Life's Essential" и в него вече се посочва, че продължителността на съня е един от основните компоненти за здравословното състояние на сърцето и мозъка. Освен количеството сън в списъка се посочват и фактори като излагането на никотин, физическата активност, диетата, теглото, недобрият холестерол, кръвната глюкоза и кръвното налягане, като някои от тези фактори вече се оценяват и по нови критерии.
 

 

ЗАЩО Е ВАЖЕН ТОЗИ СПИСЪК?

Списъкът е важен защото се използва за контрол и оценка на здравословното състояние на един от най-важните човешки органи в човешкото тяло: сърцето. Актуализираното точкуване вече може да се използва за оценка на хора на възраст 2 и повече години, а четири от компонентите вече се оценяват по обновените критерии, включително спазването на диета и излагането на никотин (вече и чрез електронни цигари, вейп устройства и пасивно пушене). Другите нови аспекти в оценяването на компонентите засягат холестерола, кръвната захар и нивата на гликиран хемоглобин (A1c).


Инструментът може да се използва от всеки от нас, ако желаем да самооценим сърдечното си здраве, чрез онлайн въпросника Mi Life Check.  В него вече е отчетена актуализираната система за оценяване. След попълване на информацията инструментът предоставя на потребителя резултат до 100 точки за сърдечно здраве въз основа на средните оценки за всеки фактор на здравето и начина на живот. Към този момент платформата не е налична и на български език, но е свободно достъпна от всяка точка на света за хората, които биха желали да я изпробват на английски. 

 


Относно качеството на съня този полезен онлайн инструмент няма как да отговори на въпроса: защо хъркаме, защо не спим достатъчно и дали не страдаме от някое нарушение на съня, както би го направил лекар сомнолог или апаратура за изследване на съня в домашни условия, какъвто е ApneaLink, или още по-висок клас медицински полисомнограф като NOX T3 (често използвани за диагностициране на нарушения на съня като сънна апнея). 

 

 

<ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА НАРУШЕНИЯ НА СЪНЯ ВКЪЩИ>

 

 

За да бъде здраво сърцето, новият показател за съня посочва като оптимален режим от 7 до 9 часа сън ежедневно за възрастните и повече часове за децата в зависимост от възрастта им.
 

 

КОЛКО ЧАСА СЪН  СА НУЖНИ ЗА ЗДРАВО СЪРЦЕ?


Както кардиологът, така и д-р Сън биха препоръчали:
 

  • Седем до девет часа сън за възрастни;
  • Осем до десет часа за тийнейджъри;
  • Девет до 12 часа за деца на възраст от шест до 12 години;
  • до 16 часа за деца под пет години.

 

 

ПРИЧИНА НОМЕР 1 ЗА СЪРДЕЧНОСЪДОВИ ЗАБЛЯВАНИЯ В СВЕТОВЕН МАЩАБ


Сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина за смърт в световен мащаб, като една от първостепенните прични за това е нездравословен, застоял начин на живот и неизвършването на редовни физически упражнения.

 

Различни научни изследвания през последните две десетилетия показват, че повече от 80% от всички сърдечносъдови инциденти могат да бъдат предотвратени чрез здравословен начин на живот и управление на известните сърдечносъдови рискови фактори.



Новият показател за продължителността на съня отразява най-новите резултати от изследванията: сънят оказва влияние върху цялостното здраве, а хората, които имат по-здравословен режим на сън, управляват по-ефективно здравни фактори като тегло, кръвно налягане или риск от диабет тип 2.

 

"Освен това напредъкът в начините за измерване на съня, например с носими устройства, вече предлага на хората възможността надеждно и рутинно да наблюдават навиците си за сън у дома."


 

Седемте показателя за добро здраве - Адапт БГ

 

 

СЕДЕМТЕ ПОКАЗАТЕЛЯ


Асоциацията за първи път дефинира 7-те показателя за сърдечносъдово здраве през 2010 г., с цел да определи определи дефинитивно кои са факторите за оптимално здраве на човешкото сърце и мозък.


Здравето на мозъка в корелация със сърдечносъдовото здраве е дефинирано от Американската сърдечна асоциация още през 2017 г., очертавайки връзката между ума, сърцето и цялото тяло. Дванайсет години след първото дефиниране на здравните показатели и повече от 2400 научни статии по върпоса, новите открития в измерването на здравето на съня, сърцето и мозъка дават възможност да се разгледа по-подробно всеки компонент от това какво ни прави истински здрави и какво - не.
 

Четири от първоначалните показателя са вече предефинирани с цел съгласуваност с по-новите клинични насоки или съвместимост с нови инструменти за измерване. Освен това системата за оценяване вече може да се прилага за всички лица на възраст 2 и повече години.


Компонентите за оптимално сърдечносъдово здраве са разделени на две основни области: здравно поведение и здравни фактори.

 

  • Здравното поведение включва: диета, физическа активност, излагане на никотин и количество сън.
     
  • Здравните фактори включват: индексът на телесната маса, нивата на холестерол, кръвната захар и кръвното налягане.

 

Идеята за точкуването по фактори за определяне на оптималното сърдечносъдово здраве ни дава представа за начина ни на живот, както и целите, към които да се стремим във всеки етап от него, за да бъдем здрави. 

Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ