Уважаеми клиенти, на 1, 3, 4 и 6 май магазините ни ще почиват! Светли празници!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Най-лошият вариант от началото на пандемията?
Вижте всички статии

Най-лошият вариант от началото на пандемията?

Най-лошият вариант от началото на пандемията?

Коронавирус - Вариант BA.5 - Adapt BG - Blog

 

Близо две години и половина след началото на Коронавирус пандемията се появи най-заразният и бързо предаван вариант до този момент BA.5 — еволюирал "ескейп" вариант, който избягва имунитета и води до нарастване на броя на новозаразените и хоспитализациите. Добрата новина е, че инфекциите протичат сравнително леко и до този момент ситуацията не е излязла извън контрол.


Последната версия на вируса, BA.5, е ясен знак, че пандемията далеч не е приключила


Най-новото разклонение на Омикрон, заедно с близко свързания с него вариант BA.4, подхранват глобалния скок на случаите с 30 % през последните две седмици, по данни на Световната здравна организация (СЗО). 
 

В Европа подвариантите на Омикрон са причина за скок на случаите с около 25 %, въпреки че СЗО смята, че този брой всъщност може да е много по-висок, имайки предвид почти пълният срив в тестуването.


BA.5 се разпространява и в Китай, което засилва опасенията, че големите градове там скоро могат да възобновят строгите противоепидемични мерки, които бяха отменени съвсем наскоро. Същият вариант се превърна в доминиращ щам в САЩ, където според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) е причинил 65% от новите инфекции през изминалата седмица.


Главният инфекционист на САЩ предупреди, че имунитетът срещу инфекции отслабва доста бързо. Комитетът за извънредни ситуации на СЗО пък заяви, че Ковид-19 си остава извънредна ситуация за общественото здраве в международен план, както и че пандемията е все още от най-високото ниво на тревога.


Остновните предизвикателства в битката срещу Ковид-19 са новите вариaнти, отслабването на противоепидемичните мерки, спада в тестовете и секвенирането на генома. Това от своя страна повдига въпроса доколко точно всяка страна може да бъде в състояние да наблюдава BA.5 и къде ще се създадат така наречените „мъртви петна“, в които не се следи предаването, протичането и ефективността на контрамерките.



Предпазни маски - коронавирус вариант BA.5


Ескейп вариант


BA.5 e ескейп вариант, което ще рече, че може лесно да избягва имунитета от предишни инфекции и ваксини, увеличавайки риска от повторно заразяване. BA.5 заобикаля имунната защита от преболедуване или ваксинация, като по този начин повишава и трансмисивността, сравнен с досегашния Омикрон.
 

Въпреки че вариантът не изглежда да води до по-тежки заболявания, предвид степента на заобикаляне на имунитета, този най-заразен досега вариант се очаква да доведе до ескалация на хоспитализациите, както се наблюдава в Европа и на други места, където  е пуснал корени.


Макар в много европейски страни да се наблюдава скок на хоспитализациите, в същото време на се наблюдва увеличение на броя на приетите в интензивните отделения, така че ваксините все още действат и проблемът по-скоро се дължи на пропуските в имунитета. 


Но въпреки това рязкото намаляване на надзора на Ковид-19 в световен мащаб възпрепятства усилията на епидемиолозите, които се надпреварват да проследят еволюцията на вируса.


Подвариантите на Омикрон, като BA.4 и BA.5, продължават да предизвикват вълни от "нови случаи", хоспитализации и смъртни случаи по целия свят. Наблюдението е намаляло значително, включително тестването и секвенирането, което прави все по-трудно оценяването на въздействието на вариантите върху предаването, протичането и ефективността на противоепидичните мерки като носенето на предпазни маски на обществени места и ваксинацията.


Колкото и да не ни се ще повече да слушаме и четем новини за Ковид, новите варианти отново показват, че с този вирус все още не сме приключили...
 

Свързани теми:
КАК СЕ ИЗМЕРВА САТУРАЦИЯ (НИВАТА НА КИСЛОРОД В КРЪВТА)
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари