Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Адапт БГ вече и в Антарктика
Вижте всички статии

Адапт БГ вече и в Антарктика

Адапт БГ вече и в Антарктика

Адапт БГ и д-р Нейков изследване на сънна апнея Антарктика

 

 

Антарктика е една красива бяла пустиня, която поради екстремните си климатични условия влияе дори и на съня, отключвайки нарушения като обструктивната сънна апнея (ОСА). 


Българските антарктици участваха в полярна експедиция на Българския Антарктически Институт, с изпълнител д-р Нейко Нейков и главен поддръжник проф. Христо Пимпирев, която изследва промените в съня на българските изследователи на Ледения контитент. 
 

Adapt.bg с гордост може да сподели, че осигури на полярната експедиция с участието на младия д-р Нейко Нейков апаратурата, нужна за изследването на сънародниците ни на о-в Ливингстън.


Научният проект се осъществи на българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" и носи името "Изследвания на архитектониката на съня при екстремни климатични условия". 
 

 

Д-р Нейко Нейков с полисонмнограф Nox А1 на южния полюс


Адапт БГ осигури на полярната експедиция с участие на д-р Нейков последно поколение апаратура за изследване на съня - полисомнограф NOX A1 (на снимката).

 

Докато е в Антарктика д-р Нейков изследва един наистина изключително интересен феномен. Участниците в полярните експедиции често съобщават за появата на запомнящи се, емоционално обагрени сънища, както и за отключването на нарушения на съня.


Д-р Нейков изследва участниците в 30-ата българската антарктическа експедиция чрез златния стандарт в изследването на съня и сънните нарушения в световен мащаб - полисомнография.

 

 

Д-р Нейков Сънна Апнея Антарктика - Адапт БГ ескпедиция


Поклон пред хъса на младия д-р Нейков, който метафорично постави Adapt.bg в сомнографията на сънуваща Антарктика.

 


"Изследванията започнаха в деня на пристигане на базата, пет часа след акостиране на далечния от родината бряг. Първите полисомнографски записи се осъществиха върху групата, останала на място, а след четвъртия ден започнаха изследванията и на "бодрата смяна"", сподели проф. Христо Пимпирев - директор на Българския антарктически институт. На място са били проведени осем записа, разкриващи промените в съня на Антарктика.


 

АДАПТ БГ благодари на д-р Нейков, проф. Пимпирев и Българския Антарктически Институт, че ни направиха част от антарктическия сън!
 

 

Д-р Нейков на Антарктика (Южен Полюс) българска експедиция с проф. Пимпирев, изследване на сънна апнея - АДАПТ БГ


 


10 години.
7 континента.
Десетки хиляди изследвани българи.
Дори и сънародниците ни в Антарктика.

 


 
 
Adapt BG Antarctica Logo      Български антарктически институт
 

Григор Ангелов
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Александра
    Големи сте Адапт! Сънната апнея и на южния полюс вече побеждавате. Поздрави от мен <3
    Отговори ›
«1»