Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

Акордеонни категории

Блог Спиране на дишането по време на сън: най-честите причини
Вижте всички статии

Спиране на дишането по време на сън: най-честите причини

Спиране на дишането по време на сън: най-честите причини

Сънната апнея е водещата причина за спиране на дишането по време на сън. Някои видове сънна апнея причиняват както спиране на дишането, така и силно хъркане, дневна сънливост, главоболие и високо кръвно налягане. При бебетата също могат се наблюдават периоди без дишане по време на сън.
 

В тази статия ще разгледаме възможните причини за спирането на дишането, когато спим и начините, по които можем да си помогнем.
 


Обструктивна сънна апнея 


Обструктивната сънна апнея (ОСА) за съжаление е най-честата причина за спиране на дишането през нощта. Този тип апнея не само че е изключително неприятен за пациента и неговата половинка, но и причинява множество сериозни странични ефекти за цялото тяло. Състоянието причинява регулярно запушване (обструкция) на горните дихателни пътища докато човек спи, най-често заради отпускането на тъканта в дихателните пътища. Често подценявана и оставяна недиагностицирана, сънната апнеята афектира цялото тяло. 

 

 

Запушването на дихателните пътища и последващото спиране на дишането се получава, когато мускулите на меките тъкани в гърлото и небцето се отпуснат и по този начин блокират въздухопотока към белите дробове.
 

Когато дишането спре, това кара мозъкът да се „паникьоса“ и изпрати спешен сигнал към тялото да се събуди и започне да диша отново. Понякога хората се събуждат с усещане за паника или невъзможност да поеат въздух; друг път събуждането е неусетно за спящия (микросъбуждане) и може да случва десетки пъти в минута. Тези постоянни миркосъбуждания на практика създават ефекта, че човек все едно изобщо не спи.
 

Обструктивната сънна апнея в повечето случаи причинява и сериозно хъркане. Но не само това -- ОСА причинява прекомерна дневна умора, раздразнителност, сутрешно главоболиезатруднена концентрация и в много случаи намалено либидо.
 

Всеки може да развие сънна апнея, но състоянието е по-често срещано при мъжете, хората с наднормено тегло и тези, които обичат да спят по гръб.
 

Без подходящо лечение обструктивната сънна апнея не отминава, а вместо това става морбидна и увеличава риска от високо кръвно налягане, диабет и други здравословни проблеми.


Терапията на сънна апнея се осъществява посредством апарат, подаващ непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP). CPAP терапията адресира директно епизодите на сънна апнея и поддържа дихателните пътища отворени, предотвратявайки задушаването и спирането на дишането по време на сън. 

 

Апарат срещу спиране на дишането по време на сън - примерен.

Примерен апарат за терапия на сънна апнея

 

Централна сънна апнея


При централната сънна апнея (ЦСА) спирането на дишането през нощта не се дължи на запушване на горните респираторни пътища, а на сигнали от мозъка. Централната сънна апнея може да е симптом на сериозно медицинско състояние, което да се окаже животозастрашаващо. Навременните диагностика и лечение са от първостепенна важност.


 

Причини за централната сънна апнея
 

  • Наркотични вещества: Някои лекарства, като например опиоиди или анти-депресанти, могат да забавят дейността на централната нервна система, което да доведе до прояви на централна сънна апнея, особено при предозиране.
     
  • Чейн-Стоксово дишане: Модел на дишане, който понякога се появява в по-късните етапи на сърдечна недостатъчност или засегнато фунцкиониране на други органи. При този тип дишане дълбочината на дихателните движения постепенно се увеличава, след което по същия постепенен начин намалява. Следва период на апнея и нов цикъл от дихателни движения.


 

Спиране на дишането по време на сън - Чейн-Стоксово дишане
 

 

  • Първична сънна апнея: сънна апнея, която не е обструктивна или централна и при която човек спира да диша по време на сън, без да е ясна причината за това.


 

Диагностициране

 

Централната сънна апнея се диагностицира след изследване на съня в болнична среда, или така наречената полисомнография (PSG), което установява и анализира апнеите от централен тип, причинили спиране на въздуха до белите дробове за 10 секунди или повече без видимо дихателно усилие. Централната сънна апнея се отличава от обструктивната най-вече по дихателното усилие по време на периода на спиране на дишането.
 

Централната сънна апнея също може да се третира със CPAP апарат, който да предотврати спирането на въздушния поток към дробовете. 


В някои случаи вместо CPAP апарат, може да се предпише адаптивен сервовентилатор (ASV) с алгоритъм, който да поддържа дишането на пациента по схемата дъх-за-дъх, като регулира в реално време нивата на налягането и въздухопотока, поддържайки постоянни обеми въздух в белите дробове. BiPAP устройства с персонализиран респираторен алгоритъм също се използват успешно при третирането на ЦСА.


 

Смесена сънна апнея


Смесената сънна апнея, известна още като комплексна сънна апнея, е комбинация от обструктивна и централна апнея. Най-често използвания подход при третирането на смесена сънна апнея отново е терапията със CPAP устройство с ниско налягане, което да поддържа дихателните пътища отоворени, като същевременно редуцира симптоматиката на апнеята.


 

Педиатрична сънна апнея


Сънната апнея при децата е по-често срещана при кърмачетата и при преждевременно родените. Бебешката апнея се появява по същите причини както при възрастните и може да бъде от обструктивен, централен или смесен тип.


Ако забележите, че бебето Ви проявява каквито и да е признаци на спиране на дишането по време на сън, НЕЗАБАВНО говорете с лекар! Смущенията на дишането при бебетата могат да са животозастрашаващи. 


Също така, всяко медицинско състояние, което причинява или влошава сънната апнея при бебетата, се нуждае от лечение.

 

Нощно задушаване при бебетата
 

При бебета нощното задушаване най-често се дължи на поставяне нещо в устата по време на сън, което може да доведе до задавяне.


За да избегнете риска от задавяне на бебето, не оставяйте ненужни одеяла, плюшени животни или други играчки в креватчето му през нощта. Това ще намали вероятността детенцето да се задави с чужд предмет.


 

Резюме


Спирането на дишането по време на сън най-често се дължи на епизоди на сънна апнея, които блокират горните дихателни пътища на спящия. Състоянието се третира с помощта на CPAP устройства, които подпомагат дишането по време на сън. Диета, упражнения и въздръжане от цигари и алкохол също помагат за намаляването на симптоматиката.
 

Консултирайте се лекар, ако забележите някои от признаците или симптоми на сънна апнея. Лекарят ще диагностицира вида апнея и да препоръча правилното лечение, което може да промени живота Ви в радикално по-добра посока.
 

 

Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ