Добре дошли в онлайн магазина на Адапт БГ!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Трикрак или четирикрак бастун: помощ в избора
Вижте всички статии

Трикрак или четирикрак бастун: помощ в избора

Трикрак или четирикрак бастун: помощ в избора

Триопорен или четириопорен бастун: помощ в избора

 

 

Ако търсите бастун, който да поддържа баланса и стабилността на потребителя, да стои изправен, дори когато не го държите, и на всичкото отгоре да е лек за повдигане, то тази страница е за вас. В тази информативна статия ще ви предоставим кратка и изчерпателна информация за така наречените трикраки и четирикраки бастуни, които може би са точно това, което търсите.

 

Трикраки бастуни (триопорни)


Бастуните с "три крака" (триопорни е по-правилно да се наричат) са един от най-практичните видове бастуни на пазара. Този вид бастуни с не една, а три здрави опори имат по-широка основа от класическите бастуни и поради това предлагат редица предимства, които много възрастни хора и хора с увреждания намират за изключително полезни. В основата си трипорният бастун има три крака, които го правят лесен за поставяне и опиране върху него; по-лесно дори от бастуните с четири крака.

 

Триопорните бастуни даже се препоръчват в повечето случай пред четириопорните, защото три точки на опора са достатъчни да осигурят стабилността при вървеж и човекът с бастуна не се обърква от наличието на 4 крака. Стига да е достатъчно широка основата на 3-опорния бастун, то тя би била достатъчна да подсигури стабилността при ходене. Такъв модел с широка основа например е Vermeiren ЗОЙ.

 


Защо триопорните бастуни се предпочитат пред класическите?

 



Трите основни причини за популярността на бастуните с три крака:
 

  • Подобрени баланс и сигурност при ходене


Проучванията доказват, че използването на триопорен бастун е полезно за ползватели, които изпитват затруднено балансиране по време на ходене. Ходенето с трипорен бастун осигурява така нужния баланс на походката, каквато по-трудно може да се постигне със стандартен такъв. По-широката основа на триопорния бастун е достатъчна да подсигури стабилност без да не причинява спъване (както е обичайно да се случва по време на използването на четириопорен бастун).

 

  • По-добро сцепление с повърхността


Бастунът с три опори  позволява на потребителите без проблем да ходят по асфалтови, тревни и дори кални пътеки благодарение на по-доброто сцепление със земята.

 

 

  • Бастунът никога не пада на земята и стои изправен


Триопорните бастуни имат способността да стоят изправени в изправено положение - в готовност за използване при нужда. Самостоятелната позиция на бастуна е нещо, което много възрастни клиенти на АДАПТ БГ окачествяват като изключително удобство, имайки предвид, че не се налага да се навеждат, за да вдигнат бастуна от пода. Способността за самостоятелно стоене на бастуна в изправено положение е характеристика, която е по-важна, отколкото може да се предположи. Навеждането може да бъде много трудно за някои хора, а понякога дори може да доведе до падане. Бастунът с три крака, който поради по-голямата си основа често е в състояние да стои самостоятелно, предотвратява необходимостта потребителят да се навежда толкова често и в резултат на това се намалява риска от падане и нова травма.
 


 

Изправен триопорен бастун - всичко за бастуните
 

 

 

Триопорните бастуни са леки за подвигане и придвижване с тях, макар и да изглежда обратното


Този популярен тип бастуни не са прекалено тежки. Нямаше да са толкова популярни, ако беше така. Освен това предлагат пълна опора, без да натоварват полвателя. Трите крака образуват триъгълна форма, която хем предоставя стабилна опора, хем не е твърде тежка, че да затрудни повдигането. Тежките бастуни са стресиращи за позлвателя и контрапродуктивни в лесното придвижване. Поради тази причина много хора предпочитат трипорен бастуни с малка основа, който е достатъчно поддържащ, но същевременно лек. 

 

Как се ходи с триопорен бастун?

Как се ходи с трикрак или четирикрак бастун


Когато позвателят е готов да направи крачка, той поставя бастуна на земята и леко се обляга на него. Натискът, който се оказва върху бастуна, го натиска надолу, така че трите "крака" в долната му част се разстилат и се захващат здраво за земята. Това прави триопорния бастун изключително стабилен. Когато вдига бастуна, трите крака се отпускат в готовност за следващото поставяне на земята. 


Имайте предвид, че диаметърът на основата е този, който определя нейната надеждност; колкото по-широка е основата на триопорния бастун, толкова по-стабилен ще е той.


Именно поради тази причина, триопорните бастуни са по-надеждни от стандартните бастуни с един "крак" и дори от някои четириопорни бастуни, които обикновено имат по-голяма основа. 



Удобни ли са трикраките бастуни?


Тези бастуни са идеален избор, тъй като са проектирани по начин, който ги прави лесни за използване в широк спектър от терени. Независимо дали готвите в кухнята (тези бастуни няма да надраскат пода по същия начин, по който стандартните могат да го направят), пазарувате в града или просто сте излезли на разходка в парка, триопорният бастун ще ви осигури стабилна и непоколебима опора, където и да сте. Това е най-практичният избор на бастун за всеки възрастен. 

 

Четирикраки (четириопорни) бастуни


Ако се нуждаете от още по-голяма стабилност при ходене, бастуните с четири "крака" (четириопорни) са решението. С подходящия бастун за ходене ще имате увереността да се разхождате навсякъде, където сърцето ви пожелае, без да се притеснявате за стабилността при ходене. Четирикраките бастуни за ходене могат значително да подобрят вашето придвижване, превръщайки това, което някога е било борба, в нещо, на което можете да се наслаждавате.


Четириопорните бастуни осигуряват допълнителна стабилност в сравнение със стандартните бастуни благодарение на широката си основа с четири крака. Традиционният бастун с един крак осигурява опора, но бастунът с четири крака осигурява допълнителна стабилност и определено повече спокойствие на потребителя.

 

Бастуни - четириопорни (четирикраки), триопорни (трикраки) и класически

 

Когато избирате бастун


При избора на най-подходящ бастун, трябва да вземете предвид няколко важни характеристики.

 

  • Бастунът трябва да може да се регулира на височина, за да отговаря на нуждите на ползвателя. Ако бастунът за ходене не е с подходяща височина, той няма да осигури необходимата Ви опора. Трябва да вземете предвид и вида на дръжката на бастуна. Дръжката трябва да е удобна за хващане за продължителни периоди от време. 

 

Допълнителни аксесоари и резервни части за бастун? Нужни ли са?


Само при нужда. Не е необходимо да закупувате такива с чисто нов бастун. Нужда ще възникне само ако стъпките (накрайниците) на краката на бастуна се изтъркат от ежедневната упортеба. Върховете на бастуна, които влизат в контакт със земята, могат да се износят, ако се използват върху повърхности като бетон.


За четириопорните бастуни, както и за всички останали, предлагаме и всякакви размери гумени накрайници, както за бастуни, така и за патерици. Всичко, от което имате нужда за поддръжката на Вашия бастун, можете да откриете на ниски цени в най-близкия санитарен магазин на Адапт БГ до вас. 

 

 

Григор Ангелов
Симеон Шиков

 

Тагове: четириопорен бастун, триопорен бастун

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари