Уважаеми клиенти, на 1, 3, 4 и 6 май магазините ни ще почиват! Светли празници!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Всичко за новата AY.4.2 мутация на Делта варианта: какво трябва да знаем за "Делта плюс"?
Вижте всички статии

Всичко за новата AY.4.2 мутация на Делта варианта: какво трябва да знаем за "Делта плюс"?

Всичко за новата AY.4.2 мутация на Делта варианта: какво трябва да знаем за

Всичко за новата AY.4.2 Делта плюс мутация и какво трябва да знаем за нея

 

Новият "потомък" на Делта варианта AY.4.2 може да е по-заразен дори от своя предшественик. Според учените AY.4.2 е с 10-15 % по-заразен от Делта мутацията, която e доминaнтият вариант включително и в България. Учените следят отблизо разпространението на AY.4.2, наричан не толкова правилно "Делта плюс". Какво представлява обаче този нов мутант и наистина ли е толкова опасен за колкото се смята? В тази статия ще отговорим на тези въпроси, опирайки се върху данните, с които науката разполага до този момент.  
 

Вариантът AY.4.2 се счита за опасен, защото съдържа две конкретни мутации, които могат да му дадат нечестни предимства при разпространението му. Това са мутациите Y145H и A222V, засягащи спайк протеина на вируса, посредством който той прониква в клетките.

 


Научната общност все още не разполага с дефинитивни данни относно степента на реална епидемична заплаха от AY. 4.2, а до този момент водещи здравни експерти смятаха, че е малко вероятно той да се разпространи в световен мащаб или да се превърне в пробивен вариант, способен да избегне настоящите ваксини. От днес обаче AY. 4.2 е открит и в Русия, и в Израел.


 

Какво представлява "Делта плюс" AY.4.2 мутацията всъщност?


По света циркулират хиляди различни видове, или подварианти, на COVID-19. Вирусите мутират постоянно, така че не е изненадващо, че постоянно се появяват нови "версии". Делта вариантът, за сравнение, беше класифициран като вариант, пораждащ безпокойство в Обединеното кралство още през май 2021 г., след като изпревари Алфа варианта и се превърна в домининантния мутант. Скоро след това навлезе агресивно и в Европа.

През юли 2021 г. беше идентифицирана новата разновидност на Делта, а именно въпросният AY. 4.2, представляващ директен потомък на "оригиналния вариант", и показващ бавни темпове на разпространение. Засега няма индикации, че "Делта плюс" е много по-преносим от Делта, но това е възможност, която експертите не подценяват.

 


Спайк мутациите Y145H и A222V, открити в AY. 4.2, са открити и в различни други коронавирусни подварианти още от началото на пандемията. Предизвикателството е навременно да се изследват и отсеят сред хилядите нови мутации, проследят и контролират, още преди да са се превърнали в реална епидемична заплаха.


 

Делта плюс в сравнение с вариантите Делта, Гама, Бета и Алфа


Делта е доминиращият вариант в Обединеното кралство, но последните официални данни сочат, че 6% от генетично секвенираните случаи на Covid-19 са от нов тип. Кралството почти винаги се визира в подобни като нашата информативни статии, защото е първенец в извършването на жизненоважни лабораторни Ковид анализи, като досега в кралството са извършени повече от един милион изследвания. Според професор Франсоа Балу, директор на Института по генетика към Университетския колеж в Лондон, AY. 4.2 вариантът e нищо в сравнение с това, което видяхме при Алфа и Делта, които бяха с около 50 до 60 % по-преносими. Така че тук става дума за нещо доста по-фино, което в момента се изследва. 



Засега Делта плюс има вероятност да е само с до 10 процента по-предаваем от оригиналния мутант


Коронавирусът е по-разпространен във Великобритания главно поради по-малкото въведени противоепидемични мерки, като носене на маска, социално дистанциране, проветряване на работните помещения и работа от дома, както е в съседните страни.
 

Генетичната еволоция на Делта води до плюсовите "потомства"


AY.4.2 подвариантът на Делта е разпознат сравнително от скоро от вирусолозите, следящи генетичната еволюция на вируса. Започна да се разпространява бързо във Великобритания, макар и не с агресивните темпове на Делта "родителя", когато достигна Великобритания от Индия в началото на тази година.
 
Двама експерти - Джефри Барет, директор на Инициативата за геномика на Covid-19 в Института Wellcome Sanger в Кеймбридж, и Франсоа Балу, директор на Института по генетика към Университетския колеж в Лондон, първи алармираха, че AY.4.2 потомството изглежда е с 10-15% по-преносим от оригиналния индийски вариант.

 

Ако предварителните данни се потвърдят, AY.4.2 може да се окаже най-заразният щам на коронавирус от началото на пандемията.


 

AY.4.2 вероятно ще бъде издигнат в ранг на вариант в процес на проучване. Ако Световната здравна организация му даде име от гръцката азбука, тогава "Делта плюс" или AY. 4.2. ще се счита за потвърдено опасен.
 

Здравни експерти в САЩ свързват появата на AY.4.2 с много високите нива локализирани на случаи на COVID-19 в страната. За една от причините за увеличен брой хоспитализации и смъртни случаи в Обединеното кралство — далеч над регистрираните в други части на Западна Европа  се смята именно AY.4.2.

 

"Делта плюс" всъщност не е това, което е

 
Използването на нарицателната фраза "Делта плюс" вече е предизвикало голямо объркване, и затова трябва да се избягва. Медии, новинарски сайтове и социални мрежи масово използваха този термин за предишни Делта потомци с мутации, които обаче са били различни от AY.4.2. 

 
Вариантът AY.4.2 е всъщност една от 45 подварианти на Делта, регистрирани по цял свят. Той носи две характерни мутации в спайк протеина (Y145H и A222V.), чрез който вирусът заразява човешките клетки.
 

 
Двете мутации са регистрирани поотделно в предишни коронавирус подразделения, но не и в официално класифицирани варианти, пораждащи безпокойство. До този момент все още не се знае защо те могат да направят Делта мутацията по-заразна, имайки предвид факта, че конкретните две мутации не са очевидни кандидати за избягване на имунната защита. Такива щяха да бъдат, ако бяха с доказана повишена трансмисивност и по-висока вирулентност.


Дори не се знае как Делта постигна такава висока степен на инфекциозност


Според Рави Гупта, професор по клинична микробиология в университета в Кеймбридж, е трудно да се предвиди ефектът на отделните мутации върху поведението на вируса, тъй като те засягат формата и поведението на протеина на шипа по начин, който учените все още не разбират. Те все още се опитват да проумеят цялото многофасетно лице на Делта варианта и начина, по който този пробивен щам доведе до толкова висока инфекциозност.
 
 

AY.4.2. вариант - етапи на класификация на опасните вариант

 

Григор Ангелов

Пандемия окоронавирус
Коронавирусът в България
Делта вариант
AY. 4.2. вариант
Делта плюс

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари