Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Новите мерки са вече в сила: ето какво трябва да знаем за забраните и ограниченията
Вижте всички статии

Новите мерки са вече в сила: ето какво трябва да знаем за забраните и ограниченията

Новите мерки са вече в сила: ето какво трябва да знаем за забраните и ограниченията
Новите мерки са вече в сила: ето какво трябва да знаем за забраните и ограниченията
 

От вторник (7 семптември) за България са в сила нови противоепидемични мерки, целящи да намалят разпространението на новия вариант на коронавируса. В сила са нови забрани, ограничения, но и възможности. Въведени чрез нова заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, след задълбочен анализ на разпространението на пандемията (или вариант Делта) в страната, бяха заложени нови правила, които ще са в сила до края на месец октомври.


Намалява се допустимия капацитет на работа на 30% или 50% в почти всеки сектор. Създава се възможност спазването му да бъде избегнато, само и единствено ако собственикът заяви пред Регионалната здравна инспекция (РЗИ), че служители и посетители ще предоставят COVID-19 сертификат при влизане в обекта. 


Тук има и редица условности обаче. Например сертификатът за ваксинация ще бъде валиден от 14-ия ден след поставянето на последната доза на ваксина. Сертификатът за преболедуване ще се издава единствено при установявано чрез PCR тест заразяване и ще е валиден от 14 дни до 6 месеца след регистрирания положителен резултат. За отрицателен резултат сертификат може да бъде издаден с PCR изследване или антигенен тест. Условността тук е че валидността на PCR теста е 72 часа, а на антигенния е 48 часа, както и изискването изследванията да се били извършени в лаборатория.
Контролът на спазването на мерките ще се извършва от агенцията за безопасност на храните, инспекцията по труда и, разбира се, от РЗИ.
 
 

Свързани статии:


 

Ето какво гласи част от заповедта:
 
 
Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и не повече от 10 човека в помещение, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

 
Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

 
Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, обучения и други мероприятия с такъв характер се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат и не повече от 30 участника, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от всички участници.


Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.


Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат и не повече от 30 участника, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от всички участници.


Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.


Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице.


Посещенията на музеи и галерии се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от посетителите и персонала. 


Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и не повече от 10 човека в помещение.


Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

 
Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при заемане на не повече от 30% от капацитета, използване само на седящи места при заемане на всяка трета седалка, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от посетителите.


Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и
носене на защитна маска за лице от персонала.


Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.


Посещенията в балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на 30% от капацитета им, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба и създаване при възможност на график за индивидуално ползване на услугите.


Посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски за лице от персонала.


Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не-повече от 30 лица на закрито и 60 лица на открито.

 
Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.
 
 
Пълният текста на Заповедта можете да прочетете в прикачения файл.
 
 
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари