Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Шакил О' Нийл предупреден, че може да умре от сънна апнея
Вижте всички статии

Шакил О' Нийл предупреден, че може да умре от сънна апнея

Шакил О' Нийл предупреден, че може да умре от сънна апнея



Шакил О'Нийл е един от най-великите играчи в историята на NBA. Огромен на ръст център, играл за шест отбора през епичната си 19-годишна кариера, Шак има зад дърба си 15 мача на звездите, 4 шампионски титли, както и наградата „Най-полезен играч на Националната баскетболна асоциация“, когато носеше фанелката на Лейкърс. Името на Шак е изковано с главни букви в Залата на славата, както и в книгите за рекорди на NBA за отбелязани точки, борби и блокирани изстрели. 


В момента Биг Шак е в новините обаче заради друго: сънна апнея. Легендата сподели, че му се налага да използва CPAP апарат всяка нощ, ако иска да продължава да живее, според думите на доктора му.


 


Националната баскетболна асоциация все още не е видяла физика и сила като тези на Шакил О'Нийл: олицетворение на исполински ръст и котешки рефлекси на баскетболното игрище.



 

В наскоро публикуваното интервю 50-годишната NBA легенда разказва как сънната апнея е променила начина му на живот след диагностицирането му. Шак описва как след последната му визитация при доктора „от доста време насам“, е получил така необходимия сигнал за събуждане. Докторът директно го предупредил, че сънната му апнея и придружаващото я хъркане могат да доведе до инсулт и хипертония - две изключително сериозни състояния.


 

Хей, човече, имаш сънна апнея

 

Лекуващият лекар на Шак успял наистина да го уплаши, като директно му заявил: „Хей, човече, имаш сънна апнея. Сънната апнея може да причини хипертония или инсулт. А от тях можеш да умреш“.

 

„Какво? Мога да умра?“, не повярвал на ушите си О'Нийл. „Сега трябва да спя с апарат за сън“, споделя Шак, визирайки CPAP апарат. „Трябваше наистина да се прегледам. Когато те ударят по главата с думата „умреш“, просто нещата се променят“.


 

Шакил О'Нийл на легло статия Шак със сънна апнея (ОСА)

Докторът казва на Шак, че ще трябва да използва CPAP апарат, докато спи.



Сънната апнея причинява многократни спирания на дишането на човек по време на сън. Изчерпали сме темата подробно на страницата ни за обструктивната сънна апнея (ОСА). Обяснили сме и дали човек наистина може да умре от сънна апнея, или докторите просто обичат да плашат своите пациенти с това.


 

Когато докторът каже: „може да умреш“


Състоянието на Шак изглежда достатъчно сериозно, за да се наложи използването на CPAP апаратура за обдишване, докато спи. Той също така е бил предупреден да намали употребата на болкоуспокояващи, които по принцип влияят на бъбречната функция.


„Взимал си всичките тези болкоуспокояващи, братко? Бъбреците ти са и без това доста слаби. Спри болкоуспокояващите!“, казал докторът на О'Нийл. 


„Бях зависим от болкоуспокояващите, но не бях пристрастен. В определени дни, когато просто не можех да се движа, глътвах по едно-две хапчета, колкото да се раздвижа. Вече не го правя“.


Петнайсет-кратният участник в Мача на звездите на NBA е вече решен да поддържа форма със строг план за упражнения и хранене. Упражненията и диетите са изключително полезни за здравословното състояние на пациентите със сънна апнея.  


След като по-рано този месец навърши половин век, О'Нийл вече е решил да го играе на сигурно както с болкоуспокояващите, така и със сънната си апнея.

 



 

„Тренировките ми вече включват и кардио. 30-40 минути крадио, след това гърди, ръце, бицепси и трицепси. Една обикновена тренировка за стари хора. Не мога да правя всички тези неща от времената, в които правех кросфит“.


„Опитвам се и да закусвам здравословно: плодове, плодове и пак плодове. След това пилешко и риба. Проблемът е, когато съм на път и не мога да се добера до здравословните неща“.


О'Нийл прекарва по-голямата част от кариерата си в NBA в отбора на Лос Анджелис Лейкърс, като през 2000 г. печели наградата „Най-полезен играч“ (MVP), а през 2011 г. окончателно окачва баскетболните обувки на стената.


След тези плашещи новини легендата на NBA не спира да поддържа форма и да бъде позитивен, дори когато докторите го плашат (и с право), че „може да умре“, ако не третира сънната си апнея. 


 


Свързана статия: Може ли човек да умре от сънна апнея?




Шак се бори с обструктивната сънна апнеята (ОСА) от повече от десетелетие насам. Още през 2011 г. Харвардският медицински университет публикува интервю с Шак и приятелката му, в което тя разказва как му е „спасила живота“ по време на тежък епизод на апнея, при който е чула как Шакил просто спира да диша.


 



Ако забелязвате признаци или симптоми на сънна апнея и все още не сте се изследвали, можете да го направите в Adapt BG. Вижте специализираното ни устройство за изследване за сънна апнея в домашна среда само за една вечер.


 

Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари