Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Какво знаем за силно мутиралия C.1.2 вариант на коронавируса
Вижте всички статии

Какво знаем за силно мутиралия C.1.2 вариант на коронавируса

Какво знаем за силно мутиралия C.1.2 вариант на коронавируса

Поредният мутирал вариант на коронавируса започва постепенно да навлиза в полезрението на здравните организации, според които той може да се окаже най-мутиралият щам досега. Носи името C.1.2 и е открит за първи път от учени в националния институт за заразни болести в Южна Африка.


Засега здравните служби твърдят, че този вариант не е широко разпространен и няма основания за притеснение. Въпреки това, според Националния институт за заразни болести в ЮАР, вариантът C.1.2 може да се окаже по-заразен от всички други мутации на коронавируса и ако се разпространи, последсвията ще са като при разпространението на делта варианта.


Ето всичко, което знаем за C.1.2 варианта на коронавируса досега.


Какво всъщност представлява C.1.2 вариантът?


Вариантът C.1.2 е открит за първи път през май 2021 г. и вече циркулира във всички провинции на Южна Африка. Вероятно е потомък на Бета варианта, който за първи път беше открит пак в Южна Африка през май 2020 г.

 


Дългият списък с мутации не е определящо за това как ще се държи един вирус в природата. Високотрасмисивни варианти като Ламбда и Гама например опустошиха части от Южна Америка, но така и не се разпространиха агресивно в САЩ (за разлика от индийския щам).



Свързани статии: COVID-19: 3 пъти по-опасен за хъркащи и страдащи от сънна апнея

 

Отново множество мутации при африканския C.1.2 вариант, както при Делта
 

Вариантът C.1.2 се отличава с много повече мутации от първоначалния щам, което може да го прави по-преносим от останалите познати ни варианти (включително и Делта варианта). Предполага се че може да заобиколи защитата след ваксина (пробивен вариант). Последното обаче все още не е доказано.


Световната здравна организация следи варианта, но според нейния инструмент за проследяване на варианти щамът C.1.2 все още не е включен в списъците ѝ с обезпокоителни варианти“ или варианти, представляващи интерес.


Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), вариант, представляващ интерес е този, който води до рязко увеличаване на случаите или клъстерни зони на инфекции; има генетични промени, които могат да го направят по-заразен или по-вероятно да избегне имунитета от ваксинация; както и такъв, срещу който лечението и тестовете са дотолкова ефективни.


Според CDC обезпокоителните варианти са тези, които чрез изследвания са установени за по-заразни или причиняващи по-тежко заболяване, или намаляващи ефективността на терапията, тестовете или ваксините.

 

Защо вариантът C.1.2 се счита опасен?


До този момент е установено, че C.1.2 идва с главозамайващ брой мутации, като честотата на мутациите е около 41,8 пъти годишно, или повече от два пъти повече от всички други щамове, които понастоящем се считат за опасни варианти.


Някои от тези мутации в белтъка на спайк протеина на C.1.2 са подобни на вариантите с повишена трансмисивност и тези, които заобикалят имунната защита, придобита след ваксинация.

 

Тест за Ковид 19 на улицата - C.1.2 вариант информация


Теория и практика


Засега информацията за коефициента на предаване и пробивността на C. 1.2 варианта остават единствено в домейна на теорията. Нужни са повече научни данни за това как щамът се разпространява и се съпоставя с останалите циркулиращи варианти, включително Делта, който понастоящем е доминантният вариант.


Докъде се е разпространил C.1.2?


СЗО твърди, че досега по света са докладвани малко случаи на варианта C.1.2  около 100. Освен в Южна Африка, СЗО твърди, че C. 1.2 е открит в още осем държави, сред който Мавриций, Зимбабве, Ботсвана, Китай, Нова Зеландия, Португалия, Швейцария и Обединеното кралство.


100 секвенирани случая


Техническият водещ експерт на COVID-19 в Световната здравна организация Мария Ван Керхов заяви в Twitter в понеделник, че от май насам в целия свят са докладвани само около 100 секвенирани случая на C.1.2, и потвърди, че вариантът Делта продължава да доминира в наличните секвенции.


C.1.2 все още не се появява в онлайн тракъра на CDC за проследяване на разпространението на различните варианти. Въпреки че C.1.2 все още не е открит в САЩ, според експертите, той неизбежно ще се появи в някакъв момент и това вероятно ще е в резултат на пътувания между САЩ и Южна Африка или други райони, в които се е появил вариантът.

 


Дали ще се разпространи глобално, ще се определи от множество други фактори, включително какъв е доминиращият вариант в момента и колко по-преносим или избягващ ваксините („ескейп“ вариант) ще се окаже той.



Свързани статии: Как да измерваме сатурацията (насищането на кислород в кръвта)

 

Ще изпревари ли C.1.2 другите варианти?


Все още е твърде рано да се каже. На този етап е невъзможно да се предвиди какво ще се случи с C.1.2 и дали ще се разпространи експанзивно към Европа и в часност България. Възможно е да се разпространи и да изпревари другите варианти, а може и да изчезне.


Отново, само защото този вирус има множество мутации, това не означава непременно, че мутациите ще работят заедно, за да изпреварят другите варианти.

 


Делта все още е водещият вариант до момента (3 септември, 2021 г.)



Свързани статии: Предпазни маски за лице: всичко по тематa



Григор Ангелов

Редактор: Златина Червенкова



Източници и препратки:

SARS-CoV-2 variants of concern as of 26 August 2021. Web. 3 Септември 2021 г. https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/variants-concern

South African health minister says C.1.2 variant not a threat for now. Web. 3 Септември 2021 г. https://reut.rs/2ViPfzG

South Africa detects C.1.2 variant of interest. Web. 3 Септември 2021 г. https://www.sanews.gov.za/south-africa/south-africa-detects-c12-variant-interest

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари